Categorie archief: Aanbouw

Trim, luchttoevoer en een draaikiepraam

Met mijn ouders in Spanje wordt het maar weer eens tijd om een update te posten. Alweer een tijdje geleden is het dak afgemaakt. Om het dak netjes af te werken is er een metalen strip (trim) langs de rand van het dak vastgemaakt. Om het mooie geheel te vormen sluit de trim netjes op die van de buren aan.

Voor de toevoer van frisse lucht werden er gaten in het dak geboord waar luchtbuizen op werden gezet. In de eerste instantie zouden er twee luchtbuizen komen, maar laat het nou net zo zijn dat er één gat op de verkeerde plaats werd geboord… Even niet opletten, noemen ze dat. Gelukkig maakt de extra opening geen gatenkaas van het dak, maar is het juist beter voor de doorstroming van frisse lucht.

338 339 340

 

 

 

 

Een week erna is ons werkmannetje gelukkig teruggekomen om een derde luchtbuis op de juiste plek te maken. Aangezien alle werkzaamheden aan het dak nu klaar waren zijn er aan de uitmondingen regenpijpen vastgemaakt waardoor het water van het dak kan worden afgevoerd. Nu kunnen we de regenbuien die ons nog vele jaren zullen tergen mooi trotseren. Ook was het raam van ons bestelde kozijn klaar. Een bekende vakman kwam deze vorige zaterdag inbouwen.

341 342 345

 

 

 

 

Al met al gaat de bouw nu vrij langzaam. Binnenkort gaan we naar Villa Arena om maar eens wat meters te maken met het bestellen van de vloer, behang, tafels, stoelen, bank, lampen, kasten, etc. etc. Ohja, en de vakantie is alvast geboekt! 🙂

Buitenmuur klaar!

Na alle posts over de buitenmuur is hij vandaag dan toch eindelijk afgemaakt. Het enige dat nog moet gebeuren is heet aanbrengen van een metalen strip (trim). De trim wordt waarschijnlijk vrijdag of zaterdag geplaatst. De voortgangfoto’s:

329 334 336

 

 

 

 

Zaterdag gaan mijn ouders 5 weken richting de zon, dus dan zal er, op het uitzoeken van de inrichtin na, niet heel veel gebeuren. Meer foto’s van de bouw in het foto album.

Waterdicht dak en scheidings- en buitenmuur

De laatste paar dagen wordt er vrijwel alleen maar gemetseld. Gisteren kwamen we erachter dat de stenen voor de buitenmuur verderop in de straat waren geleverd. Nadat dit recht is gezet is er een beginnetje gemaakt aan de scheidingsmuur met de buren en is de muur volledig bedekt met isolatiemateriaal.

320 321 323

 

 

 

 

Vandaag is eerst het dak waterdicht gemaakt en is vrijwel de helft van de buitenmuur al af!

326 327 328

 

 

 

 

Terrasbeton en tussenmuur

Gisteren zou het beton voor het terras zijn gestort. Helaas was er door een rekenfoutje van de betonboer nog maar een klein beetje over en zijn dus alleen de betonstaalmatten geplaatst. Wat wél is gebeurd, is het timmeren van de houten bekisting om het dak heen.

313 314

 

 

 

 

Vandaag is er dakisolatie op het dak aangebracht zodat we eindelijk eens een beetje aan de droge kant zitten. Het dak moet nu alleen nog worden geïsoleerd. Ook is de tussenmuur van de berging en keuken grotendeels afgerond en zit het kozijn van de keukendeur er ook alweer in.

315 316 318

 

 

 

 

We vinden dat het met dit tempo toch vrij snel gaat 🙂 . Verder zouden vandaag bakstenen voor de buitenmuur volgens schema worden gebracht, echter hebben wij ze niet geleverd zien worden. Morgen verwacht ik de stenen, en kan de buitenmuur eindelijk worden gemetseld!

Tegels, badkamer en een afvoerputje

Gisteren zijn we goed geslaagd voor wand– en vloertegels voor het schuur en het terras. Bij een uitverkoop hebben we mooie tegels op de kop kunnen tikken. ’s Middags werd de badkamer geleverd en hebben we de grond van het terras vlak gemaakt zodat er deze week beton op kan worden gestort! Ook is er alvast een afvoerputje op het achterstraat gemaakt. Binnen kunnen we ook wel een afvoerputje gebruiken, we kwamen dankzij de zomerse buien namelijk thuis in een zwembad… Gelukkig wordt het dak de deze week waterdicht gemaakt.

308 311 312

 

 

 

 

In het Foto Album natuurlijk weer de rest van de foto’s 🙂 .

Kozijn er in en dak er op

In de laatste paar dagen is er weer veel gedaan. Maandag is het kozijn geplaatst en dinsdag is het hout voor het dak geleverd. Woensdag is de stalen latei en het frame voor het dak geplaatst en kon de binnenmuur worden afgemetseld. Ook zijn de deuren weer teruggeplaatst in het kozijn en hebben we die ’s avonds gelijk afgeplakt.

291 292 293

 

 

 

 

Vandaag zijn er houten platen op het dak gelegd. De platen zaten net op tijd bevestigd zodat we nét voor het “weer alarm” redelijk droog stonden. Nu het dak er eenmaal op zit kan de houten tussenwand ook worden verwijderd waardoor je gelijk kan zien hoe groot het allemaal wordt.

298 303 306

 

 

 

 

In het Foto Album staan nog meer foto’s.

Verder bouwen, menie en een kapotte leiding

Vandaag heb ik na een leuk nachtje stappen in Amsterdam met een fijne kater verder gewerkt aan de uitbouw. Terwijl mijn vader verder ging met het lijmen van de stenen heb ik het muurtje in de badkamer eruit gesloopt. Natuurlijk kreeg ik het voor elkaar om een steen op een leiding te laten vallen, die kan dus worden vervangen… Ook heeft de loodgieter de luchtafvoerbuis netjes in de hoek weggewerkt.

283 284 285

 

 

 

 

Verder is gisteren de stalen H-balk geleverd die de 2,5 meter uitbouw moet gaan ondersteunen. Na een hevige stortbui heb ik, om roest te voorkomen, de balk met menie geverft. Met 1 pot menie kwam ik precies goed uit :). Terwijl ik bezig was met verven is de muur al zo ver gevorderd dat er dinsdag met het kozijn en het dak kan worden begonnen.

287 288 290

 

 

 

 

Muur, latei en kozijn

En weer zijn we de laatste paar dagen een stuk opgeschoten met onze uitbouw.

Het bouwbedrijf heeft tijdens de bouw besloten de muur van de woning van de buurman 5 centimeter te ver op ons erf te plaatsen. Hierdoor komt de muur van de uitbouw helaas niet gelijk met de bestaande muur van onze woning, waardoor er een knik ontstaat in de overgang naar de uitbouw. Gelukkig is er voor alles wel een oplossing te bedenken, dus is besloten de te ver geplaatste muur met de grond gelijk te maken.

Om te voorkomen dat door deze actie de hele bovengevel van de buurman instort moet er, ter ondersteuning van de bovengevel, een latei worden geplaatst. Deze stalen latei wordt dan met behulp van chemische ankers in de betonnen vloer van de bovenverdieping bevestigd zodat de bovengevel erop kan rusten. Dat was nogal een klusje, aangezien de latei die was besteld niet goed aansloot op de vloer. Een versteld bevestigingspunt en een dag werk later zat de latei er eindelijk in.

272 273 274

 

 

 

 

Nadat de latei er eindelijk in zat kon de binnenmuur weer verder worden uitgebouwd. Dat werd dus weer kalkzandstenen lijmen. Verder is er eindelijk wat puin opgeruimd en afgevoerd en is het keuken kozijn geleverd.

278 281 282

 

 

 

 

Binnenmuur slopen en bouwen

De afgelopen dagen is er weer een hoop gebeurd. Donderdag zijn de kalkzandstenen geleverd en is de volledige binnenmuur van de woning eruit gesloopt en afgedekt met hout. Vrijdag is de basis van de binnenmuur van de uitbouw gemetseld. De basis bestaat uit de eerste laag kalkzandsteen en wordt direct aan de vloer gemetseld, de overige stenen worden hier dan weer op vastgelijmd.

257 260 261

 

 

 

 

Zaterdag is de binnenmuur verder uitgebouwd. Voor de verandering kon ik ook weer eens meehelpen. Tussen de binnenmuren van beide aanbouwen worden dempende matten aangebracht voor isolatie en geluidsdemping.

266 267 270

 

 

 

 

Meer foto’s in het foto album.

Muurprofielen

Vandaag helaas géén kalkzandstenen. Volgens de leverancier worden die morgen geleverd. Laten we het hopen… Omdat je anders toch niet verder kan is mijn vader maar alvast begonnen met het slopen van de binnenmuur. Verder is het houten muurprofiel alvast goed afgesteld zodat er straks gelijk kan worden begonnen met het bouwen van de muren.

243 246 248

 

 

 

 

Nou ja, morgen weer een nieuwe dag waar we hopelijk meer meters kunnen maken. Meer foto’s in het foto album.